Schedelacupunctuur

Schedelacupunctuur
 
Schedelacupunctuur is één van de eerst ontwikkelde vormen van een moderne acupunctuurmethode. Het doel is om het reflexgebied van de neurozone in de hersenen te stimuleren, om herstel van de aangetaste zone of zenuwen te bevorderen.
Zowel in China als in Japan ontstonden diverse technieken en zienswijzen.
 
Chinese schedelacupunctuur
 
Chinese schedelacupunctuur is één van de eerst ontwikkelde vormen van neuro-acupunctuur. Deze vorm is ontwikkeld door een groep arts-acupuncturisten in China, die zich bezighielden met de behandeling van patiënten met neurologische stoornissen.
Er zijn in de afgelopen 70 jaar in China 4 vormen van schedelacupunctuur ontwikkeld, die elk verschillend zijn.
Schedelacupunctuur (scalp acupuncture) is gebaseerd op de bevindingen uit de traditionele Chinese acupunctuur, maar ook op de moderne anatomie en neurofysiologie. Er worden naaldjes geplaatst op specifieke zones op de schedel. In het oude China werd schedelacupunctuur vooral gebruikt bij mentale problemen, alsook voor aandoeningen van het gezicht, het hoofd, de zintuigen, maar ook voor pijnsyndromen en aandoeningen die gepaard gaan met verlammingen.
Sinds de jaren 1950 bestudeert men de correlatie tussen de zones op het hoofd en specifieke zones elders in het lichaam. De lichaamszones worden “geprojecteerd” op de schedel, en vormen daar als het ware een microsysteem.
 
Gebaseerd op de bevindingen van verschillende Chinese en Japanse onderzoekers en scholen, verkondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1991 een internationaal gestandaardiseerde nomenclatuur voor schedelacupunctuurpunten. Deze punten zijn geselecteerd op neurologische ziektebeelden, de orgaan-ingewanden, de meridianen en op pijnsymptomen. De punten worden geprikt op specifieke zones en lijnen op de schedel, waarbij men een krachtig en snel effect op het lichaam en de algemene gezondheidstoestand bewerkstelligt.
Deze vorm van acupunctuur werkt via neurale trajecten en wordt vooral gebruikt bij pijnklachten, bewegingsverlies, neurologische aandoeningen, psychische klachten en problemen in de organen en ingewanden. Schedelacupunctuur kan ook worden toegepast bij gynaecologische klachten en is geschikt voor de behandeling van kinderen.
 
Japanse schedelacupunctuur
 
Deze vorm van schedelacupunctuur is ontwikkeld door de Japanse arts Toshikatsu Yamamoto rond 1973. Yamamoto New Scalp Acupuncture (YNSA) is zeer effectief gebleken bij neurologische, neuromusculaire ziekten en pijnsyndromen. Deze vorm van acupunctuur gaat ervanuit dat er op de hoofdhuid projecties bestaan van alle organen en ledematen. Vaak reageren de klachten al direct positief bij het drukken op het op de hoofdhuid gelegen en met de klacht corresponderende punt, waarna het punt geprikt wordt.  Voordeel van deze methode is dat men na de eerste behandeling kan zien of de therapie goed aanslaat bij de patiënt. De techniek volgens Yamamoto is een goede aanvulling in de praktijk van de acupuncturist.
 
Wat is het verschil met de traditionele acupunctuur?
  • Er is minder pijn
  • Naalden worden alleen in de schedelhuid geprikt, bij traditionele acupunctuur op het gehele lichaam.
 
Contra-indicaties
Schedelacupunctuur heeft niet veel contra-indicaties. In het algemeen worden als contra-indicaties genoemd: ernstige hypertensie (220/120), cardiologische aandoeningen, infectieziekten, postoperatieve littekens in de acupunctuur zone en zwangerschap. Voor het inzetten van Electro-acupunctuur gelden de extra contra-indicaties epilepsie en de aanwezigheid van een pacemaker.

(Bron: ICZO vzw)  (Auteur: Van Laethem Danny & Vlamynck Mieke, voor ICZO vzw)
 
Terugbetaling: onder bepaalde voorwaarden is er  mogelijks een (gedeeltelijke) terugbetaling, afhankelijk van uw mutualiteit en/of polis en/of ziekteverzekeraar. Uw therapeut kan je zeker objectief informeren. Je kan ook de website consulteren van uw mutualiteit / ziekteverzekering