Ondersteuning bij Depressie

 

Iedereen voelt zich wel eens somber als reactie op een teleurstelling of verlies. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. Je zou dan kunnen spreken van depressieve klachten. Maar als een sombere stemming weken aanhoudt en je nergens meer zin in hebt, als je er bovendien veel last van hebt en het je dagelijkse bezigheden verstoort, dan spreken we van een depressie. Depressie is een aandoening die veel voorkomt. Het is niet iets om je voor te schamen of om je schuldig over te voelen.
Er zijn ook bijzondere vormen van depressie:

 
  • Winterdepressie, waarbij je in de herfst depressief wordt en in de lente weer helemaal opknapt. Als dit gedurende twee jaar zo is, spreekt men van een winterdepressie.
  • Postnatale depressie, waarbij een vrouw na een bevalling depressief wordt.
  • Dysthymie, depressieve klachten die ten minste twee jaar lang blijven bestaan.
Bij ouderen heeft een depressie vaker een ernstig beloop.

Ernstige depressie begint doorgaans na een ingrijpende gebeurtenis (scheiding, werkloosheid, verlies). Bij meer dan de helft van de gevallen komt de depressie terug. Het risico op suïcide neemt toe met de mate van depressie. Suïcidegedachten en -pogingen komen vaak voor. Bij mannen is het risico op overlijden door suïcide groter dan bij vrouwen.
 
Terugbetaling: Vraag aan uw acupuncturist naar de modaliteiten qua terugbetalingen. Deze verschillen van mutualiteit en/of polis en/of soort ziekteverzekeraar. Uw acupuncturist kan je zeker objectief informeren.

 

Belangrijke opmerking: de therapeuten hieronder hebben de opleiding gevolgd bij Dr Suzanne Robidoux