Ondersteuning in de Oncologie

 
De term 'kanker' verwijst naar een groep ziektes waarin abnormale cellen zich op een chaotische manier delen en verspreiden. Meestal vormen die abnormale cellen een massa, ook wel tumor genoemd.
Echter, eigenlijk betekent een “tumor” gewoon dat er een opstapeling van cellen is, die al dan niet kankerachtig kunnen zijn. Om helemaal correct te zijn moet je daarom spreken van kwaadaardige tumoren (kanker) en goedaardige tumoren (geen kanker). Goedaardige tumoren zijn ook niet altijd onschuldig, ze kunnen bijvoorbeeld druk uitoefenen op organen of gezond weefsel. Maar in tegenstelling tot kwaadaardige tumoren zullen goedaardige tumoren niet binnendringen in omringend weefsel.
 
Wat veroorzaakt kanker?
Kanker ontstaat wanneer het erfelijke materiaal van de cel (DNA) wordt beschadigd zonder te worden hersteld. Die beschadigingen heten mutaties.
Wanneer genoeg mutaties zich hebben opgehoopt in één cel is de eerste kankercel ontstaan. Meestal zitten er vele jaren tussen de eerste mutaties en het ontstaan van die eerste kankercel. Die eerste kankercel gaat zich op een chaotische manier delen.
 
Wat veroorzaakt mutaties?
Deze mutaties kunnen te wijten zijn aan:
  • Onvermijdbare risicofactoren (het ouder worden, celdeling en erfelijkheid)
  • Vermijdbare risicofactoren (bijvoorbeeld tabaksgebruik, overgewicht, sedentarisme, UV-stralen, alcohol)
Meestal worden mutaties na het ontstaan gewoon hersteld. Het is echter mogelijk dat een cel met een mutatie ontsnapt aan dit herstelmechanisme. Over een periode die meestal meerdere jaren omvat kunnen zo meerdere mutaties zich opstapelen. Wanneer in een cel voldoende mutaties zijn opgestapeld, kan deze zich geleidelijk transformeren van normale tot kankercel.
 
Van kankercel naar tumor
Eens een kankercel ontstaan is, kan deze zich verder ontwikkelen tot een kwaadaardige tumor.
  • Stap 1: de ziekte begint met een prekankerletsel. Prekankerletsels leiden niet noodzakelijk allemaal tot kankers.
  • Stap 2: een kankercel duikt op en begint zich te vermenigvuldigen. In een eerste fase blijft de kleine tumor gelokaliseerd in het oorspronkelijke weefsel.
  • Zodra de tumor 1 à 2 millimeter groot is, starten de kankercellen de angiogenese, d.w.z. de vorming van nieuwe bloedvaten die de tumor doorbloeden en voeden. Zonder die bloedtoevoer zou de tumor zich niet verder kunnen ontwikkelen.
  • De kankercellen dringen door in de aangrenzende gezonde weefsels (invasie) en ontsnappen aan hun oorspronkelijke locatie om in andere organen secundaire tumoren (uitzaaiingen of metastasen) te ontwikkelen.
     
Hoe verspreidt kanker zich?
Een kanker verspreid zich op twee manieren: lokale doorgroei en metastasen.
 
Lokale doorgroei
Naarmate de tumor groter wordt, dringt deze ook het omliggende weefsel steeds verder binnen.
 
Metastasen
Daarnaast kunnen kankercellen zich via bloed of lymfe ook naar organen elders in het lichaam verspreiden. Daar vormen ze nieuwe kwaadaardige tumoren. Dergelijke metastasen worden ook wel “uitzaaiingen” genoemd. Het kankertype van die metastasen wordt echter altijd bepaald door de oorspronkelijk kanker, ongeacht de plaats waar hij zit. Prostaatkanker die naar de botten is uitgezaaid, wordt bijvoorbeeld geen botkanker, maar blijft prostaatkanker.
 
Kankerbehandelingen
Een therapie is het geheel van medische en paramedische middelen  die worden ingezet om een ziekte te bestrijden, om de pijn te verminderen die ze teweegbrengt en om ze – in de mate van het mogelijke – te genezen.
Zonder behandeling is kanker ongeneeslijk. De ziekte zou zich alleen maar genadeloos verder ontwikkelen. Verzorging door een multidisciplinair, gespecialiseerd en competent medisch team is niet alleen nodig, het is van levensbelang!
 
(Bron: Stichting tegen kanker)
 
Acupunctuur
Meer en meer patiënten kiezen voor acupunctuur als ondersteuning. Het kan zeker helpen om de bijwerkingen van een behandeling van kanker te verzachten.
Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, kan u fitter en gezonder voelen.
 
Acupunctuur kan je NIET genezen van kanker.
Onderbreek NOOIT je therapieën van kanker ten gunste van acupunctuur of een behandeling met een alternatieve geneeswijze. 
 
Terugbetaling: Vraag aan uw acupuncturist naar de modaliteiten qua terugbetalingen. Deze verschillen van mutualiteit en/of polis en/of soort ziekteverzekeraar. Uw acupuncturist kan je zeker objectief informeren.

 

Belangrijke opmerking: de therapeuten hieronder hebben de opleiding "International Certification Program for Oncology Acupuncture" gevolgd bij Dr Maimon Yair & Dr Hartung Julia.

Lijst van "onco-acupuncturisten"